Trianum bestrijdt Pythium effectief in komkommer

Trianum bestrijdt Pythium effectief in komkommer

Komkommerteler Kees Hendriks (Qcumber) legt uit hoe zijn strategie voor gewasbescherming is veranderd van geïntegreerd naar 'bijna' biologisch, waarbij hij steeds minder chemicaliën gebruikt. Hij gebruikt Trianumal twee jaar om de wortels van zijn planten te beschermen.

Ik ben Trianum-G gaan gebruiken vanwege de gevoeligheid van mijn gewas voor Pythium," legt Kees Hendriks uit.

Samen met Stefan Wubben runt Kees Hendriks een boerderij van ruim zes hectare langs de Hoefslagweg in Pijnacker. De boerderij is gebouwd in 2011 en bestaat uit twee delen. Hendriks teelt hogedraad (twee gewassen per jaar) onder verlichting met een hoge lichtsom (190 micromol). Hij verkoopt zijn komkommers aan enkele grote retailers in Nederland en af en toe aan klanten in Duitsland.

Trips, spint en wittevlieglarven onder controle

Aanvankelijk was ik een geïntegreerde teler, maar door de voortdurende ontwikkelingen in de technologie is mijn aandacht voor gewasbescherming geleidelijk verschoven naar biologische methoden. Daarom gebruik ik nu steeds minder chemicaliën", legt hij uit.

De grootste bedreiging voor zijn gewas is trips, vooral in de donkerste periode van het jaar. Op dat moment valt de natuur eigenlijk stil. Alles draait gewoon door. Dat soort omstandigheden heeft een grotere invloed op de nuttige organismen dan op de trips, wat betekent dat ik alert moet zijn. Hetzelfde geldt voor rupsen, omdat er in wezen maar één corrigerende maatregel beschikbaar is tegen hen.

De roofmijten Transeius montdorensis (Montdo-Mijt) en Neoseiulus cucumeris (Thripex, in een overkill) houden trips onder controle op het bedrijf. Hendriks zet elke week Montdorensis uit op de helft van zijn gewas - de ene week de even rijen, de andere week de oneven rijen. Hij hangt om de vier weken een vel insectengaas met Neoseiulus cucumeris op één op de zeven planten. De twee roofmijten houden ook spint en wittevlieglarven onder controle.

Gevoeligheid voor Pythium

Kees begon Trianum-G te gebruiken in 2020. Het product, dat is gebaseerd op de schimmel Trichoderma harzianum T-22, koloniseert het wortelgestel van de plant en houdt ziekteverwekkende schimmels weg van de wortels. Hij doet twee gram Trianium-G op elke mat voordat hij de nieuwe planten in 'duo'-potten zet (twee planten in één steenwolblokje).

Hij besloot dit te doen omdat zijn gewas gevoelig is voor Pythium. Mijn gewas krijgt 20 uur licht per dag, wat betekent dat het veel water nodig heeft. Die grotere hoeveelheid water maakt de plant gevoeliger voor Pythium. Daarom moest ik Trianum gebruiken als preventieve maatregel tegen Pythium.

Minder schade, minder productieverlies

Sinds hij Trianum is gaan gebruiken, is het niveau van Phythium drastisch gedaald.

Tot 2019 was er veel schade en productieverlies aan het einde van de teelt. Hele matten en hele rijen moesten worden afgekeurd en de schimmel verspreidde zich via de goten naar aangrenzende matten. We verloren soms wel 50% van de productie op de aangetaste matten. Alles bij elkaar opgeteld wil ik niet nog eens met zo'n situatie te maken krijgen.

Het gewas krijgt elke dag 20 uur licht met een hoge lichtsom, waardoor het vatbaar is voor Pythium.

Een zeer acceptabel niveau

Kees teelt het ras Skyson RZ van Rijk Zwaan, dat veel groeikracht heeft en geschikt is voor blootstellingsniveaus boven 180 micromol. Maar het ras heeft een iets zwakkere doorworteling dan andere rassen. Dit is nog een reden waarom ik Trianum zal blijven gebruiken. Een combinatie van dit product en teeltgerichte interventies houdt de Phythium-niveaus op een zeer acceptabel niveau. Behandeling met Trianum is eenvoudig, vereist weinig arbeid en is redelijk geprijsd.

Aanbevolen voor jou