Feltiella acarisuga

Feltiella acarisuga is een roofmijt die zeer effectief is in de biologische bestrijding van spint. Dit nuttige insect, dat oorspronkelijk uit Europa komt, predeert op verschillende soorten spint, in het bijzonder de kasspint. Feltiella acarisuga is een belangrijk onderdeel van geïntegreerde gewasbescherming en biedt telers een duurzame oplossing voor spintplagen. Door gebruik te maken van Feltiella acarisuga in hun plaagbestrijdingsprogramma's kunnen land- en tuinbouwproducenten hun gewassen beschermen tegen spint en tegelijkertijd de afhankelijkheid van chemische bestrijdingsmiddelen verminderen. Deze natuurlijke predator zorgt voor gezondere gewassen door effectieve biologische bestrijding.

Play

Spint bestrijden met Feltiella acarisuga

De roofgalmug Feltiella acarisuga wordt gebruikt voor de bestrijding van de volgende plagen:

Enkele veel voorkomende spintmijten waar Feltiella acarisuga zich tegen richt zijn kasspint(Tetranychus urticae), aardbeispint(Tetranychus turkestani), Kanzawa spint(Tetranychus kanzawai) en vele andere. De natuurlijke vijand Feltiella acarisuga is verkrijgbaar bij Koppert als Spidend.

Play

Hoe te gebruiken voor Feltiella acarisuga

De roofgalmug Feltiella acarisuga is verkrijgbaar in plastic bekers (Spidend).

  • Maak een gat in het deksel en plaats de beker op de steenwolmat of direct op de grond.

  • Bescherm tegen direct zonlicht en water

  • Laat de beker minstens twee weken staan

De dosering van Spidend is afhankelijk van het klimaat, gewas en de dichtheid van spint en moet altijd worden aangepast aan de situatie. Start de introductie zodra de eerstespintwordt waargenomen in het gewas. Bereik een introductie van 0,25-25 per m2/uitzetting. Introducties moeten minstens 3 keer worden herhaald met wekelijkse tussenpozen, of totdat de plaag onder controle is. Neem contact op met een Koppert-adviseur of een erkende distributeur van Koppert-producten voor advies over de beste strategie voor uw situatie.

Beste omstandigheden voor gebruik van Feltiella acarisuga

Optimale resultaten worden bereikt in een vochtige omgeving (>80% relatieve vochtigheid) en bij temperaturen tussen 20 en 27°C (68 en 81°F).

Eetgedrag van Feltiella acarisuga

Feltiella acarisuga werkt het beste wanneer spint voorkomt in kolonies en kan gebruikt worden in combinatie met de roofmijten Phytoseiulus persimilis en Neoseiulus californicus. Onmiddellijk nadat ze uit de eieren komen, beginnen de larven van de mug zich te voeden met eieren, nimfen en volwassen spintmijten. Ze gebruiken hun monddelen om hun prooi eerst te immobiliseren en vervolgens de inhoud eruit te zuigen. De larven eten ook spint in diapauze en kunnen 15 volwassen spintmijten of tot 50 mijteieren per dag verorberen. Ze zijn agressief en passen de hoeveelheid voeding die ze eten aan aan de dichtheid van de spintpopulatie. Bij grote, lokale concentraties spint is Feltiella acarisuga een goede bestrijder. De volwassenen zijn niet roofzuchtig en hebben alleen water en suiker nodig.

Levenscyclus van Feltiella acarisuga

Telers kunnen onderscheid maken tussen de verschillende levensstadia van de roofgalmug, Feltiella acarisuga, wanneer ze deze gebruiken als biocontrolemiddel door zorgvuldig te letten op specifieke kenmerken in elk stadium:

  • Eistadium: De vrouwtjes van Feltiella acarisuga zetten hun eitjes af op bladeren en webben in en rond spintkolonies. De eitjes worden vaak in de buurt van bladnerven gelegd. Ze zijn transparant tot lichtgeel, iets langer dan de diameter van spint-eieren en bijna banaanvormig.

  • Larvenstadium: De kleur van de larve is meestal oranje, maar kan variëren afhankelijk van de kleur van de gegeten prooi en kan soms geel of rood zijn. Onmiddellijk na het uitkomen uit het ei is de larve geelachtig wit. De eieren en de eerste larvenstadia zijn erg moeilijk te vinden in het gewas door hun kleine formaat en kleur.

  • Popstadium: Na het voltooien van hun larvale ontwikkeling gaan de larven van Feltiella acarisuga het popstadium in. Poppen worden vaak gevonden op beschutte plaatsen, zoals bladspleten of in de grond. Aanvankelijk zien ze er lichtgroen uit, maar ze worden geleidelijk donkerder naarmate ze volwassen worden. De poppen zijn langwerpig en licht gebogen en lijken op kleine rijstkorrels.

  • Volwassen stadium: Naarmate de ontwikkeling vordert, verschijnt er een rode vlek voor de middellijn, waarna de hele larve donkerder wordt. Uiteindelijk verschijnen er witte vlekken op het lichaam. Een volgroeide larve is ongeveer 2 mm lang. Aan het einde van het laatste larvenstadium spint de larve een witte cocon in de buurt van een bladnerf en verpopt zich daarin.

Door hun gewassen nauwlettend in de gaten te houden en de aanwezigheid van eieren, larven, poppen en volwassen exemplaren van Feltiella acarisuga vast te stellen, kunnen telers de effectiviteit van dit biologische bestrijdingsmiddel meten bij het beheren van populaties spint en het bevorderen van duurzame plaagdierbeheerpraktijken.