Categorie: Artikel
Publicatiedatum: juli 16, 2024

Duurzaamheid gaat door - plastic emmers nu gerecycled!

Duurzaamheid gaat door - plastic emmers nu gerecycled!

Hoewel onze producten telers al meer dan een halve eeuw helpen om over te stappen op duurzamere land- en tuinbouw, moet er nog veel gebeuren om onze duurzame verpakkingsdoelen te bereiken. Dit betekent dat de verpakking van elk product nu nauwkeurig wordt onderzocht op duurzame alternatieven, hergebruik of recyclingopties.

Hoewel we veel succes hebben geboekt met het zo duurzaam mogelijk maken van onze hommelkasten en erkenning hebben gekregen voor producten zoals Mirical, dat onlangs een prestigieuze prijs heeft gewonnen voor innovatieve duurzame verpakkingen, liggen er nog een aantal uitdagingen voor ons.

De uitdaging van de plastic emmer oplossen

Eén van die uitdagingen is de grote Montdo Mite emmer die gemaakt is van stevig plastic. In de emmer van 6 liter passen 250.000 roofmijten. Deze levendige mijten zijn effectief tegen verschillende soorten trips in de kas en worden in grote hoeveelheden gebruikt om zowel trips als witte vlieg te bestrijden. We zagen dat deze emmers zich opstapelden in de tuinen van veel telers en kwamen in actie.

'Telers werden geconfronteerd met hoge kosten om de emmers te laten verwijderen en vroegen ons af hoe we konden helpen om dit probleem op te lossen', herinnert projectmanager Daan Verbeek zich. 'Dat was in 2020 en we hebben gekeken naar mogelijke papieren of kartonnen verpakkingsopties, maar de vitaliteit van onze mijten bleef de allesbepalende overweging.'

Chrysantenteam te hulp

Chrysantentelers gebruiken grote hoeveelheden Montdo Mite in hun kassen, dus het is geen verrassing dat het initiatief om de plastic emmers te recyclen kwam van het Koppert Nederland Chrysantenteam. De uitdaging waar het team voor stond was dat de oplossing duurzaam en betaalbaar moest zijn. Hergebruik van de emmer bij Koppert was geen optie, omdat gebruikte emmers een besmettingsrisico vormden', legt Daan uit.

We hebben Houweling Group benaderd en samen een win-win oplossing gevonden. Het enige wat de telers hoeven te doen is ze netjes in rijen te stapelen in een speciale container die is geleverd, en ze worden opgehaald door de fabrikant', vervolgt Daan. 'Het project is gestart met 5 bloementelers en was al snel een succes met 40 telers die zich aansloten bij de inzamelingsactie.'

Op deze manier zijn er in 2020 ruim 14.000 emmers opgehaald voor hergebruik, in 2022 bijna 25.000 en in 2023 33.400. Dit jaar worden er naar verwachting 80.000 emmers opgehaald bij telers. Bij Houweling worden de emmers versnipperd en gebruikt om andere plastic producten van te maken.

Het resultaat is dat de telers zonder extra kosten van de emmers af zijn en dat Koppert veel meer tevreden klanten heeft," besluit Daan met een glimlach.

Het overkoepelende doel van Koppert is om alle producten te verpakken in verpakkingen die voldoen aan de duurzaamheidsprincipes, waarbij de voorkeur uitgaat naar materialen als papier of karton, zodat deze duurzaam worden ingekocht. Deze overgang mag echter niet ten koste gaan van de kwaliteit en efficiëntie van onze producten binnen de toeleveringsketen. In gevallen waar duurzame alternatieven uitdagingen met zich meebrengen, zoals het behoud van productintegriteit, komt het verantwoord hergebruiken of recyclen van plastic verpakkingen naar voren als een haalbare oplossing. Als leverancier is het onze plicht om de verantwoordelijkheid van telers voor de milieu-impact van plastic op ons te nemen. Het is noodzakelijk om te erkennen dat plastic duurzaam kan zijn als het efficiënt wordt gebruikt en hergebruikt, zodat het zich niet ophoopt in het milieu.