Categorie: Artikel
Publicatiedatum: augustus 14, 2024

Koploper in duurzaamheid

Koploper in duurzaamheid

Edwin Muijt, de Sustainability Officer bij Koppert, heeft de afgelopen vijf jaar het voortouw genomen bij de duurzaamheidsinitiatieven van het bedrijf. Onder zijn leiding heeft Koppert aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het meten van de vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen - een kernprincipe sinds de oprichting.

De inspanningen van Koppert op het gebied van duurzaamheid gaan verder dan het terugdringen van pesticiden. Het bedrijf heeft de focus verbreed naar energie- en emissiereducties en algemene operationele verbeteringen. “Dit helpt ons om onze scope te verbreden en ook aandacht te besteden aan zaken die we in het verleden misschien uit het oog zijn verloren", merkt Muijt op. Door deze inspanningen te integreren in een alomvattend duurzaamheidskader benadrukt Koppert de aanzienlijke vooruitgang die het bedrijf op meerdere fronten boekt.

Muijt erkent de vaak onopgemerkte inspanningen van vele individuen binnen het bedrijf die zich de afgelopen decennia onvermoeibaar hebben ingezet voor duurzaamheid. “Ik zie veel mensen in het bedrijf die werken aan het verduurzamen van onze processen, onze producten, ons bedrijf. Sommige van deze inspanningen blijven onopgemerkt, maar worden een integraal onderdeel van wat we doen. Door ons aan te sluiten bij een internationaal duurzaamheidskader kan Koppert deze collectieve inspanningen laten zien als mijlpalen in haar duurzaamheidsreis.”

Duurzaamheidsstrategie gelanceerd

Duidelijke definities van duurzaamheidsdoelen zijn essentieel voor snelle vooruitgang. “Door duidelijk te definiëren waar we aan werken, kunnen we sneller vooruitgang boeken op weg naar een duurzamere toekomst”, zegt Muijt. Om dit te bereiken heeft Koppert speciale groepen binnen het bedrijf gevormd, zoals een team dat zich richt op energiereductie. “Op ons hoofdkantoor hebben we een groep die zich richt op het verminderen van ons energieverbruik, het meten van ons energieverbruik, het rapporteren van ons energieverbruik en het verschuiven van onze energie naar meer duurzame bronnen", legt hij uit. Andere groepen zullen worden gevormd om te werken aan belangrijke duurzaamheidsthema's voor Koppert.

Kopperts duurzaamheidsreis omvat een tweeledige focus op het vergroten van positieve bijdragen en het verminderen van negatieve effecten. “We dragen bij aan meer positieve effecten in de land- en tuinbouw, maar we zien ook dat we specifieke onderwerpen aan onze negatieve kant gerichter aanpakken”, zegt Muijt. Deze gebalanceerde aanpak vereist verschuivingen in processen en producten, waarbij participatie vanuit alle organisatieniveaus wordt gestimuleerd.

Muijt's toekomstvisie is inclusief en vooruitdenkend. “Mensen in alle lagen van de organisatie kunnen bijdragen aan onze duurzaamheidsreis, zowel in het benadrukken en versnellen van onze positieve impact, maar ook in het aanpakken en vinden van oplossingen voor de onderdelen die we als negatief beschouwen”, benadrukt hij.

Ga voor meer informatie over de duurzaamheidsambities van Koppert naar https://www.koppert.nl/duurzaamheid/.