Header image

Bladluisbestrijding met de sluipwesp Aphelinus abdominalis

Play

Aphelinus abdominalis is een sluipwesp voor de biologische bestrijding van verschillende bladluissoorten.

De sluipwesp Aphelinus abdominalis wordt gebruikt voor de biologische bestrijding van de volgende plagen:

De natuurlijke vijand Aphelinus abdominalis is bij Koppert verkrijgbaar als Aphilin.

Play

Best conditions for use of Aphelinus abdominalis

The parasitic wasp Aphelinus abdominalis is effective between 15 and 35°C (59 and 95°F).

Hoe te gebruiken Aphelinus abdominalis

De sluipwesp is verkrijgbaar in een flesje (Aphilin).

  • Laat mummies los in de buurt van aangetaste planten, want Aphelinus abdominalis is niet erg mobiel.
  • Verspreid het materiaal op steenwolplaten of in toepassingsdozen (Dibox)
  • Zorg ervoor dat het materiaal enkele dagen droog en op de plaats van introductie blijft.

De dosering van Aphilin is afhankelijk van het klimaat, gewas en bladluisdichtheid en moet altijd worden aangepast aan de specifieke situatie. Start de introductie preventief kort na het planten van het gewas. Bereik een introductie van 0,25-4 perm2/uitzetting. Introducties moeten een aantal keren worden herhaald. Neem contact op met een Koppert-adviseur of een erkende distributeur van Koppert-producten voor advies over de beste strategie voor uw situatie.

Gedrag van de sluipwesp Aphelinus abdominalis

Zodra het vrouwtje Aphelinus abdominalis een bladluis ontdekt, onderzoekt ze deze kort met de punten van de antennen. Ze draait zich om, krult de vleugeltips op en probeert de bladluis in het achterlijf te doorboren met haar lange legboor. De legboor blijft enkele minuten in de bladluis zitten om de eitjes af te zetten. Gastheervoeding speelt een belangrijke rol bij het verminderen van het aantal plagen, waarbij de volwassen sluipwesp de bladluis doorboort met haar legboor en leegzuigt zonder een ei te leggen. De kleine bladluizen worden gebruikt voor gastheervoeding, terwijl de grotere individuen worden geparasiteerd. De bladluizen worden in ongeveer gelijke mate bestreden door gastheervoeding en parasitering.

Levenscyclus en uiterlijk van Aphelinus abdominalis

Een volwassen Aphelinus abdominalis is 2,5 tot 3 mm lang, met korte poten en korte antennen. Vrouwtjes hebben een zwart borststuk en geel achterlijf. Mannetjes zijn iets kleiner en hun achterlijf is iets donkerder van kleur. Een geparasiteerde bladluis verhardt tot een leerachtige, zwarte mummie. De volwassen sluipwesp verschijnt door een onregelmatig gekarteld gaatje aan het achterste uiteinde van de mummie, waarop de antennen en de hoorncellen van de bladluis nog te herkennen zijn. De Aphelinus-mummie kan worden onderscheiden van de mummies van Aphidius-soorten door hun minder gezwollen, meer langgerekte vorm en hun zwarte kleur. Volwassen wespen lopen liever dan dat ze vliegen, en springen als ze geïrriteerd raken.

Aanbevolen voor jou